Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 14 juli
14 juli
Vladyko Joan
Vincentius van Soignies

Eveneens op deze dag:
Akylas, Apostel uit de 70, en Priscilla
Ragnulfa
Liebert van Mechelen


boxen

Vincentius van Soignies

 

 

In de wereld heette hij Madelgaire. Hij was graaf van Henegouwen en een voorname Edelman aan het hof van Koning Dagobert. Hij trad in het huwelijk met Waltrudis, de oudere zuster van Aldegonde, beiden dochters van graaf Walbert en prinses Bertillia. Zij kregen samen vier kinderen, twee zonen en twee dochters, die allen heilig werden: Maldeberga, Adeltrude, Dentelinus en Landrius.

Toen beslisten zij niet langer als echtpaar samen te leven, maar hun leven als kloosterlingen aan Christus te wijden. Madelgaire werd monnik te Haumont bij Maubeuge en nam de naam Vincentius aan. Hij wordt ook herdacht op 20 september als stichter van het klooster te Soignies. Toen haar man zijn geloften had afgelegd, verliet ook Waltrudis het kasteel, nadat zij alle armen en ongelukkigen in de streek nog een laatste maal had geholpen en verzorgd.

Vincentius stierf in het jaar 687.

 

Kondakion t.4

 

Vader van vier heiligen, * Heilige Vincentius, * op een hoge berg hebt gij uw kluis gevestigd * door een wonderbaar teken in de witte sneeuw. * Bid tot de Algoede Mensgeworden Meester, * dat wij met Hem de berg mogen bestijgen * om het sneeuwwitte gewaad * der zondenreiniging ** uit Zijn handen te ontvangen.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden