Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 14 juli
14 juli
Vladyko Joan
Liebert van Mechelen

Eveneens op deze dag:
Akylas, Apostel uit de 70, en Priscilla
Vincentius van Soignies
Ragnulfa


boxen

Liebert van Mechelen

 

 

Liebert werd geboren te Mechelen op het gebed van Bisschop Rumbold, toen zijn ouders reeds wanhoopten ooit nog kinderen te kunnen krijgen. Daarom werd hij ook aan Gods dienst gewijd en aan de bisschop toevertrouwd om voor zijn opvoeding te zorgen.

Op een dag was Liebert bij de Dijle aan het spleen, toen hij in het water viel en niet meer boven kwam. Op het getier van de kinderen kwam de bisschop aangerend, knielde op de oever neer en bad tot God om het kind te redden. Plots kwam Liebertís hoofdje boven water. Rumbold greep het bij de haren en trok de jongen op het droge. Korte tijd later speelde het kind weer verder, alsof er niets was gebeurd.
Na zijn opvoeding trad hij in het Rumbold gestichte klooster binnen, waar hij opviel door zijn ijver. Hij werd na enkele jaren tot abt gekozen. Toen de Noormannen tijdens het jaar 835 het land binnenvielen, moest hij vluchten. Hij zocht een toevluchtsoord te Hesbain. Een groep heidenen kwam hem echter achterna, drong de kerk binnen en vermoordden Liebert aan de voet van het altaar van Sint Tron.

 

Kondakion t.4

 

Nadat gij als kind na drie dagen uit de doden waart opgewekt, * Heilige Libertus, * hield gij de dood steeds voor ogen. * Voor het altaar werd gij gedood, * zoals de Hogepriester Zacharia, * toen gij voor de Heer het dienstwerk van het gebed volbracht. * Bid nu zonder ophouden * voor de Troon van de Allerhoogste God ** dat wij zijn dienstwerk steeds met vreugde mogen voltrekken.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden