Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 03 december
3 december
Vladyko Joan
Sabbas van Svenigorod

Eveneens op deze dag:
Sefanja de Profeet


boxen

Sabbas van Svenigorod

 

 

Sabbas was een leerling van Sergej van Radonesj en een geliefde wonderwerker. Hij deed ascese in grote zwijgzaamheid, doorzag het menselijke hart en werd daarom de geestelijke vader van de gemeenschap. Nadat Nikon, de opvolger van Sergej zich had teruggetrokken, werd Sabbas hegoumen van het Drie-Eenheidsklooster.
In 1397 stichtte hij, op vraag van Vorst Joeri Dimitrejewitsj een klooster te Svenigorod, zijn geboortestreek. In dat klooster verbleef hij tot aan zijn dood in 1406.
Na zijn dood verscheen hij aan velen, alsof hij nog leefde. Soms onderrichtte hij tijdens deze verschijningen, soms vermaande of genas hij.

 

 

Troparion t.1

 

In uw jeugd hebt gij het leven der reinheid gekozen * en gij waart een lieflijke bloem in de wildernis. * Uw geestelijke vader hebt gij trouw nagevolgd * en zoals hij het leerde, hebt gij al uw gedachten op de Hemel gericht. * Met grote wijsheid hebt gij uw kudde bestuurd * en Christus heeft u gesteund met kracht van wonderen. * Heilige Sabbas, onze Geestelijke Vader, ** bid voor de redding van onze zielen.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden