Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 14 november
14 november
Vladyko Joan
Gregorius Palamas

Eveneens op deze dag:
Filippus de Apostel


boxen

Gregorius Palamas van Thessalonika

 

 

De vader van Gregorius was een voorbeeldig ambtenaar aan het hof van Keizer Andronicus II Palaeologus. De talentvolle Gregorius, die zijn wereldlijke studies had beŽindigd, wilde geen dienst verrichten aan het keizerlijk hof, maar trok zich terug op de Heilige Berg om er de monnikstonsuur te ontvangen. Hij leidde er een leven van ascese in het Klooster Vatopedi en het Grote Lavra. Hij voerde de strijd aan tegen de dwaalleraar Barlaam en versloeg hem ook. Hij werd tot Metropoliet van Thessalonika gewijd in het jaar 1347. Hij wordt verheerlijkt als een asceet, theoloog, hiŽrarch en wonderwerker. De Alheilige Moeder Gods, Joannes de Theoloog, Demetrius, Antonius de Grote, Joannes Chrysostomos en ook engelen Gods verschenen hem op verscheidene ogenblikken. Hij bestuurde de Kerk in Thessalonika gedurende 13 jaar, waarvan hij 1 jaar in slavernij doorbracht bij de Saracenen in AziŽ.
Hij ontsliep in de Heer tijdens het jaar 1360 en nam zijn intrek in Christusí Koninkrijk.
Zijn relieken rusten in Thessalonika, waar een mooie kerk aan hem is gewijd.

 

 

Troparion t.8

 

Stralende Ster der Orthodoxie, Vaste Steun en Leraar van Gods Kerk, * Sieraad der monniken en Onoverwinnelijke Beschermer van wie God kennen, Wonderdoener Gregorius, Roem van Thessalonika, * Prediker van Gods lichtende Genade, ** smeek voortdurend voor de redding van onze zielen.

 

 

Kondakion t.8

 

Gij zijt het Heilige en Goddelijke Instrument der Wijsheid, * de Welluidende Bazuin der Theologie * en wij bezingen u, door God sprekende Gregorius. * Als verstand staat gij vůůr het Absoluut Verstand. * Leid ook ons verstand tot Hem, * opdat wij tot u mogen roepen: ** ďVerheug u, Prediker der Genade.Ē

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden