Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 14 november
14 november
Vladyko Joan
Filippus de Apostel

Eveneens op deze dag:
Gregorius Palamas van Thessalonika


boxen

Filippus de Apostel

 

 

Filippus werd in BethsaÔda bij het Meer van Galilea geboren, net zoals Petrus en Andreas. Vanaf zijn jeugd onderricht in de Heilige Schrift, beantwoordde Filippus onmiddellijk de oproep van de Heer Jezus en hij volgde Hem (Jo. 1,43). Na de nederdaling van de Heilige Geest, predikte Filippus ijverig het Evangelie in vele landstreken van AziŽ en Griekenland. In Griekenland poogden de Joden hem te doden, maar de Heer redde hem door Zijn machtige wonderen. Zo werd een Joodse hogepriester, die naar Filippus toesnelde om hem neer te slaan, plotseling blind en werd zijn huid volledig zwart.
Vele andere wonderen openbaarden zich, maar vooral door het genezen van de zieken kwamen vele ongelovigen tot het geloof in Christus. In het Frygische dorp Hierapolis kwam Filippus tot een evangelische samenwerking met zijn zuster Mariamna, Joannes de Theoloog en de Apostel Bartholomeus. Op deze plaats werd een gevaarlijke slang door de ongelovigen nauwgezet gevoed en als een god aanbeden. De Apostel Gods doodde de slang door een gebed, als door het werpen van een lans, maar hij haalde zich ook de woede van een menigte ongelovigen op de hals, die hem gevangen namen en hem ondersteboven aan een boom nagelden. Ook Bartholomeus werd toen gekruisigd. Ook toen opende de aarde zich en zwolg de rechter op, en met hem vele andere ongelovigen. In grote vrees haastten de mensen zich om de gekruisigde apostelen te redden, maar enkel Bartholomeus overleefde de foltering. Filippus had reeds zijn laatste adem uitgeblazen.
Bartholomeus wijdde Stachys tot bisschop voor allen, die door hem en Filippus waren gedoopt. Stachys was 40 jaar lang blind geweest. Toen hadden Bartholomeus en Filippus hem genezen en gedoopt.
De relieken van Filippus werden later naar Rome overgebracht. Deze wonderlijke apostel stierf in het jaar 86 tijdens de regering van Keizer Dometianus.

 

 

Troparion t.3

 

Heel de wereld verheugt zich heden met EthiopiŽ, * door uw zegepraal verlicht, Godsprekende Filippus, * want gij hebt aan allen het geloof in Christus geleerd, * zoals gij zelf de weg van het Evangelie tot volmaaktheid bracht. * Daarom heffen wij onze handen met vertrouwen tot God. ** Bid tot Hem om ons te schenken de grote genade.

 

 

Kondakion t.8

 

Uw Leerling en Vriend die U tot in de kruisdood is gevolgd, * heeft U als God aan de wereld verkondigd. * Behoed daarom Uw Kerk tegen de listen van de vijand ** door de gebeden van de door God begeeste Apostel Filippus.

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden