Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 16 januari
16 januari
Vladyko Joan
Petrusí Ketenen

Eveneens op deze dag:
Fursy


boxen

Petrusí Ketenen

 

 

Vandaag wordt de Apostel Petros herdacht omwille van de ketenen, waarmee hij door de wetteloze Herodes gekluisterd was en die gebroken werden, toen een engel hem in de gevangenis verscheen (Hand. 12,7)
Deze ketenen werden door de Christenen bewaard, als aandenken aan deze grote apostel, maar ook omwille van hun genezende kracht. Vele zieken werden immers door het aanraken van de ketenen genezen, zoals dat ook het geval was bij Paulusí zweetdoeken (Hand. 19,12).
Juvenalis, Patriarch van Jeruzalem, schonk deze ketenen aan Keizerin Eudocia, de verbannen vrouw van Keizer Theodosius de Jongere. Ze deelde deze in tweeŽn en stuurde een helft naar de Kerk van de Heilige Apostelen in Constantinopel en de andere helft naar Rome, naar haar dochter Keizerin Eudoxia, de vrouw van Valentianus.
Eudoxia liet de kerk van de Heilige Petrus bouwen en bracht deze ketenen daarin onder, samen met de ketenen, waarmee Petrus was gekluisterd vůůr zijn dood onder Keizer Nero.

 

 

Troparion t.4

 

Zonder Rome te verlaten zijt gijtot ons gekomen * door de kostbare ketenen die gij gedragen hebt. * Wij vereren ze gelovig, Eersttronende der Apostelen, * en wij smeken u ons de grote genade te schenken ** door steeds tot God voor ons te bidden.

 

Kondakion t.2

 

Christus, de Rots, verheerlijkt de stralende rots van het Geloof, * de Eersttronende der Leerlingen, * want Hij roept allen samen voor het Feest van Petrusí ketenen ** en Hij verleent ons vergeving van onze zonden.

 

Kondakion t.2

 

Prijzen wij het Hoofd en de Eerste der Apostelen, * de grote Petrus, de Verkondiger der Waarheid, en laat ons zijn boeien in geloof vereren ** om te mogen worden ontboeid van onze zonden.

 

 

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden