Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 16 januari
16 januari
Vladyko Joan
Fursy

Eveneens op deze dag:
Petrus’ Ketenen


boxen

Fursy

 

 

Fursy was een zoon van koning Fyltan van het Ierse koninkrijkje Mounster. Volgens bepaalde tradities waren zijn latere medewerkers, Foilan van Fosses (30 oktober) en Ultan (2 mei) echte broers van hem.
Een middeleeuwse vita schrijft over hem: 'Hij was niet alleen ijverig in het leren uit heilige boeken, maar hij bracht ook in praktijk wat hij las'.
Hij werd kluizenaar en stichtte een klooster in Rathmat, dat later ‘Kill
Uit deze tijd stammen de beroemde visioenen waarover Beda Venerabilis melding van maakt. Toen hij, op een nacht, ziek en koortsig te bed lag, keek hij in een droombeeld van grote hoogte neer op aarde en zag hoe in een lichtende vallei 4 vuren brandden. Toen hij aan zijn gidsengelen vroeg wat die vlammen betekenden, kreeg hij te horen dat deze vuren in de loop der tijden de hele wereld zouden verteren. Zij noemden de vuren 'Valsheid', 'Begeerte', 'Onenigheid' en 'Wreedheid'.
Samen met Felix van Dunwich (8 maart) hielp hij Koning Siegebert van East Anglia (27 september) bij de bekering van diens onderdanen. Toen Siegebert echter door koning Penda van Mercia in een veldslag was gedood, stak hij met zijn leerling Goban (20 juni) het Kanaal over en zette voet aan wal in Frankrijk.
Hier kwam hij in dienst van Koning Clovis II, die hem schenkingen gaf, waardoor hij in Lagny-sur-Marne bij Parijs een klooster kon bouwen om Ierse zwerfmonniken onderdak te verschaffen. Hijzelf werd er de eerste abt.
Daarnaast gaf hij, samen met Foilan en Ultan, theologie aan de zusters van het klooster te Nijvel, dat op dat moment onder leiding stond van Gertrudis (17 maart).
Hij had het plan om uiteindelijk weer naar East Anglia over te steken, maar hij overleed te Mézerolles bij Amiens, vordat hij zijn plan kon uitvoeren.
Zijn lichaam werd op een ossenkar gelegd en waar de ossen stilhielden werd hij begraven. In Lagny-sur-Marne werd hij opgevolgd door zijn leerling Emilianus (10 maart). Zijn stoffelijk overschot werd later overgebracht naar Péronne. Daar werd zijn graf een bedevaartsoord, vooral voor Ierse monniken.
Kort na zijn dood ontstond boven zijn graf het benedictijnenklooster St.-Pierre, waarvan Foilan en Ultan de eerste abten waren.
Lange tijd was de naam van de stad Péronne verbonden met Ierland en Schotland. Tot de Franse Revolutie prijkte Fursy in het stadswapen.

 

 

Troparion t.5

 

Terwijl gij uw klooster stichtte * in een oude Romeinse vesting, * leerde gij de mensen * dat het Orthodox Geloof * een ware burcht is tegen de aanvallen van de kwade machten. * Vader Fursy, bid daarom tot God voor ons, * dat wij allen bastions mogen worden van het Geloof, * onwankelbaar in de vloedgolven van leugen en valsheid, ** en smeek dat onze zielen mogen worden gered.

 

 

Kondakion t.4

 

Uw gebed was als een stenen wal, * toen de heidenen u aanvielen, Vader Fursy. * Omring ons met de ommuring van uw bescherming * tegen de aanvallen van onze hartstochten. * Wij willen u navolgen * en wij prijzen uw eeuwige gedachtenis. * Help ons vast te staan tegen elke verleiding, * opdat wij tot u mogen zingen: ** “Verheug u, door God Geliefde Herder, onze Vader Fursy.”

 

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden