Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 15 januari
15 januari
Vladyko Joan
Paulus van Thebe

Eveneens op deze dag:
Ablebertus van Kamerijk
Joannes de Kalybiet


boxen

Paulus van Thebe

 

 

Paulus werd geboren uit vermogende ouders te Neder-Thebe in Egypte tijdens de regering van Keizer Decius. Met zijn zuster erfde hij het gehele bezit van zijn ouders. Zijn schoonbroer echter, een afgodenaanbidder, wilde beslag leggen op Paulusí deel van de erfenis en dreigde ermee Paulus als Christen aan te klagen voor de rechter, zo hij zijn deel niet aan hem afstond. Deze tegenvaller ťn de heldhaftige voorbeelden van zelfopoffering, die Paulus met eigen ogen bij gemartelde Christenen had gezien, motiveerden hem zijn deel van het eigendom af te staan aan zijn zus.
Als een bedelaar trok hij zich terug in de woestijn, waar hij een leven van ascese leidde tot aan zijn dood. Hierdoor werd hij de eerste kluizenaar en voorbeeld voor velen. Tot welke geestelijke hoogten deze ascetische reus reikte, werd waargenomen door niemand minder dan Antonius de Grote. Op een dag bezocht hij Paulus en zag hoe wilde dieren en vogels hem dienden. Toen hij van dit bezoek terugkeerde, zegde Antonius tot zijn monniken: ďWee mij, mijn kinderen. Ik ben een zondige en valse monnik, een monnik ben ik slechts bij name. Ik zag Elias, ik zag Joannes in de woestijn en, in waarheid, ik zag Paulus in het Paradijs!Ē
Paulus ontsliep in de Heer in het jaar 342, hij was 113 jaar oud.

 

 

 

Troparion t.3

 

GeÔnspireerd door de Heilige Geest, * hebt gij, Paulus, als eerste de woestijn bewoond, * in navolging van Elias, de IJveraar, * en als Engelgelijke zijt gij door een raaf gevoed. * Antonius heeft u aan de wereld bekend gemaakt. ** Bid Christus God voor ons om de grote genade.

 

 

Kondakion t.3

 

Als een voor eeuwig stralende ster * van de Zon, Die de Wijsheid is, * willen wij u heden in hymnen bezingen, * want gij zijt opgestraald voor wie onwetend in het duister zijn, * om ons te leiden naar de Goddelijke Hoogten, Heilig Sieraad der ThebaÔde, Paulus, ** die het fundament zijt der vaders en der vastenden.

 

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden