Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 13 januari
13 januari
Vladyko Joan
Remigius van Reims

Eveneens op deze dag:
Nafeest Theofanie
Hilarius van Poitiers
Hermylos en Stratonicos
Hermylos en Stratonicos


boxen

Remigius van Reims

 

 

Remigius van de zoon van de graaf van Laon. Hij werd in een klooster opgevoed en toonde zich zo begaafd en, op geestelijk vlak, zo krachtig dat hij al op 22-jarige leeftijd tot Bisschop van Reims werd gewijd. Hij wijdde zich geheel aan de bekering onder de Franken.
Hierbij ondervond hij zeer belangrijke steun van Koningin Clothilde, die reeds Christen was en vanzelfsprekend grote invloed had op haar echtgenoot, Koning Clovis I. Toen hij de overwinning behaalde op de Alemannen, liet Clovis zich door Remigius dopen te Reims tijdens de Kerstnacht van 496. Daarmee was de doorbraak gerealiseerd en was elke weerstand overwonnen: de Franken werden gedoopt, waardoor Remigius terecht Ďde Apostel der Frankení werd.
Tijdens zijn apostolisch werk verrichtte hij vele wonderen, die het Geloof bevestigden.
Hij stierf op 95-jarige leeftijd op 13 januari 533.

 

 

Troparion t.6

 

Bij de verschrikkelijke deining van de invasies * voerde gij, Heilige Bisschop, het schip van het Ware Geloof. * Gij nam zelf de roeispaan ter hand, Remigius, * en gij bracht tot de rustige haven van God * de eersteling van de barbaarse naties, * de oudste dochter van de Kerk in het Westen, * welke gij voor Christus had voortgebracht. * Wij bezingen u, Handige Stuurman, * Goede Herder ** als de Verlichter van het Frankische volk.

 

 

Kondakion t.8

 

Gij verkondigde dat de Zoon en het Woord van God * ťťnwezenlijk is met de Vader * en gij doopte in het Ware Geloof * Clovis, de roemrijke koning van de Franken. * Zo maakte gij door de doop in Christus * deze natie tot de oudste dochter van het oude Rome. * Daarom bezingen u, Heilige Bisschop, alle gelovigen, * die van haar traditie of taal of geschiedenis deel uitmaken: ** ďVerheug u, Roem van Reims en Liefde van het hart van de Franken.Ē

 

 

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden