Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 16 mei
16 mei
Vladyko Joan
Theodoros de Gewijde

Eveneens op deze dag:
Brendaan de Zeevaarder
Efrem van Novgorod


boxen

Theodoros de Gewijde

 

 

Theodoros de Gewijde was een leerling en de opvolger van Pachomios de Grote, wiens gedachtenis wij gisteren vierden.

Toen hij het Geloof had gevonden, verliet hij zijn heidense ouders. Omdat hij had horen vertellen over Pachomios, trok hij naar Tabenna om er monnik te worden. Na lang zoeken kwam zijn moeder hem op het spoor en zocht zij hem op met de smeekbede naar huis terug te keren, omdat zij niet verder kon leven zonder hem te zien. Theodoros haalde haar over om in te treden in het vrouwenklooster, dat door de zuster van Pachomios was gesticht.

Theodoros werd door Pachomios gevraagd om een klooster te bouwen. Daar had de Bisschop van Panopolis om gevraagd, omdat velen verlangden het monastieke leven aan te nemen. Omdat Theodoros dit klooster op bijzonder intelligente wijze bestuurde, werd hem, na de dood van Pachomios, ook het beheer over alle andere kloosters toevertrouwd. Op die wijze was hij een gids voor vele monniken op weg naar Het Koninkrijk, waarin hij zelf op hoge ouderdom tijdens het jaar 368 zijn intrek nam, toen hij vredig in de Heer ontsliep.

 

Kondakion t.2

 

Als een palmboom zijt gij opgegroeid in het Huis van God * en door uw vasten hebt gij waardige vruchten gedragen, * eerbiedwaardige Vader Theodoros. ** Daarom prijzen wij u als de gelijke der Onlichamelijken.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden