Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 15 mei
15 mei
Vladyko Joan
Dymfna

Eveneens op deze dag:
Pachomios de Grote


boxen

Dymfna en Gerebern

 

 

Dymfna was de dochter van een heidense Ierse prins. Na de dood van Dymfnaís moeder besloot de prins zijn dochter te huwen, die sprekend op haar moeder leek. Ontzet nam Dymfna, samen met haar oude en geestelijke raadsman Gerebern, per schip de vlucht naar Antwerpen. Vandaar trokken ze het achterland in en vestigden zich in de Kempen bij een kapel van de Heilige Martinus. Ze dienden er God in gebed en vrede.

Haar achtervolgende vader raakte hen echter op het spoor door het vreemde geld dat ze hadden uitgegeven. Hij drong de hut binnen, doodde Gerebern en dwong Dymfna hem te vergezellen naar huis. Toen zij zich blijvend verzette, werd haar vader uitzinnig van woede en doodde ook haar.

Op de plaats van de moord geschiedden vele wonderen. Bij opgravingen stootte men op twee prachtige Romeinse sarcofagen, die aanzien werden als door Engelen gebouwde graftombes voor de beide martelaren. Door de vele pelgrims ontstond op die plaats een dorp, Geel, waar de krankzinnigen vaak bij de boeren werden ondergebracht. In het jaar 1200 werd een kerk gebouwd ter ere van de Heilige Dymfna. Later werd er ook een hospitaal voor geesteszieken gebouwd, dat uitgroeide tot een van de meest gereputeerde inrichtingen ter wereld. Nog steeds worden de zwakzinnigen opgenomen door landbouwers als leden van hun gezin. Een liefdevolle omgeving, waar hard gearbeid moet worden, helpt bij het opnieuw komen tot een menswaardig bestaan.

Op 15 mei is er nog steeds een processie met het reliekschrijn van de Heilige Dymfna. PatiŽnten en familieleden van geesteszieken kruipen bij deze gelegenheid negenmaal, op handen en voeten, onder het schrijn door.

De relieken van de Heilige Gerebern werden voor het grootste deel overgebracht naar Xanten aan de Rijn.

 

Kondakion t.5

 

Zoals Joannes werd gij onthoofd, * omdat gij de koning zijn lusten verweet. * Bid tot de Koning van hemel en aarde * dat wij het boetekleed aandoen * om over onze hartstochten te zegevieren, ** heilige Martelares Dymfna.

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden