Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 06 november
6 november
Vladyko Joan
Paulus

Eveneens op deze dag:
Leonardus
Winoc
Barlaam van Chutinsk


boxen

Paulus de Belijder van Constantinopel

 

 

Toen Patriarch Alexander op zijn sterfbed lag, vroegen de treurende gelovigen hem, wie hem zou opvolgen als opperherder van de geestelijke kudde van Christus. Hij antwoordde hun: ďAls gij een herder wenst, die u zal onderrichten en u in deugdzaamheid tot voorbeeld zal zijn, dan moet gij Paulus kiezen. Wenst gij echter enkel een geschikte man, uitwendig getooid, kies dan Macedonius.Ē
De mensen verkozen Paulus, die helaas noch door de Arianische dwaalleraars, noch door keizer Constantius, die toen in AntiochiŽ verbleef, werd aanvaard. Paulus werd spoedig afgezet en vluchtte, met Athanasius de Grote, naar Rome, waar Paus Julianus en Keizer Constans hem warm onthaalden en hem bevestigden in hun Orthodox Geloof. Beiden zagen erop toe dat Paulus terugkeerde naar zijn troon, maar bij de dood van keizer Constans lieten de Arianen opnieuw van zich horen en Patriarch Paulus werd verbannen naar Cucusus in ArmeniŽ.
Tijdens het vieren van de Goddelijke Liturgie tijdens zijn ballingschap, werd hij in het jaar 351 door de Arianen aangevallen en met zijn omoforion gewurgd. Tijdens het jaar 381 -Keizer Theodosius regeerde in die dagen- werden de relieken van Paulus overgebracht naar Constantinopel. In het jaar 1236 verhuisden ze naar VenetiŽ, waar ze nog steeds rusten. Zijn geliefde priesters, Marcianus en Martyrius (25 oktober) stierven kort na de dood van de Patriarch.

 

 

Troparion t.3

 

Door het belijden van het Heilig Geloof * en door de ijver in het priesterschap * zijt gij voor de Kerk een tweede Paulus geweest. Samen met u roept de onschuldig vermoorde Abel * en het gewijde bloed van de Hogepriester Zacharias. * Bid voor ons tot Christus God, Heilige Vader, ** om ons te schenken de grote genade.

 

 

Kondakion t.2

 

Als een stralende ster aan de hemel * hebt gij de algehele Kerk verlicht. * Voor haar hebt gij uw leven ingezet * tot aan de marteldood, Heilige Paulus. * Daarom roept luide uw bloed tot de Heer, ** zoals het bloed van Abel en Zacharias.

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden