Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 04 oktober
4 oktober
Vladyko Joan
Piatus van Rijsel en Doornik

Eveneens op deze dag:
HiŽrotheos van Athene


boxen

Piatus van Rijsel en Doornik

 

Piatus, geboren in Beneventum, kwam via Rome naar GalliŽ, als metgezel van Dionysius. Hij predikte het Evangelie in de streek van Rijsel en Doornik. Hij werd door barbaren te Seclin op gruwelijke wijze gedood in het jaar 286, onder de regering van Keizer Maximianus. Zijn feestdag valt op 1 oktober. Hij is beschermheilige van Doornik.

 

Troparion t.1

 

In de duistere kerker der folteringen, * waarin Piatus was opgesloten, * daalde Christus neer in vriendelijk en genezend licht. * Verjaag, o Martelaar, de nacht uit de gevangenis, * waarin wij opgesloten zijn door onze zonden * en waarin de brand der hartstochten ons martelt. * Red ons door uw vriendelijke liefde ** en genees ons door uw voorspraak, Veellijdende Piatus.

 

Kondakion t.2

Oprecht was uw woord, recht waren uw daden, * Vrome Strijder van Christus, Piatus. * Gij zijt niet teruggedeinsd voor de folteringen * en evenmin voor de marteldood, * want gij begeerde vurig om met Christus te zijn. * Maak voor ons vast de weg der oprechtheid * en verhef onze ziel uit de valkuil der leugen, ** Apostel van Christus, Piatus.

 

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden