Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 12 september
12 september
Vladyko Joan
Guido van Anderlecht

Eveneens op deze dag:
Teruggave Geboorte Moeder Gods
Autonomus van ItaliŽ


boxen

Guido (Guy of Wyden) van Anderlecht

 

 

Guido werd rond het jaar 950 geboren in Berchem-Sint-Agatha of Anderlecht (Brussel) in een arme hut waar later het Wyden-klooster ontstond. Hij werd een landarbeider. De boer, bij wie hij werkte, zag met eerbied zijn vroomheid, die zich vooral uitte in de liefdadigheid tegenover de armen. Volwassen geworden, zocht Guido naar een betrekking, waarbij hij meer zou kunnen bidden. Hij werd koster in Laken, waarbij hij zich vooral roemde op zijn nederige afkomst. Hij werd daarom ook Ďde arme van Anderlechtí genoemd. Wat hij verdiende, deelde hij met de armen. Dagelijks bracht hij ook zijn vrije tijd door met het bezoeken, helpen en troosten van zieken.
Zo kwam hij in contact met een Brusselse koopman die hem overhaalde om in de handel te gaan: hij zou meer verdienen en dus ook de armen nog meer kunnen bijstaan. Hij besteedde zijn spaargeld aan het aankopen van goederen in vreemde landen en zou deze hier met (grote) winst kunnen verkopen. Helaas, het schip met de eerste lading leed schipbreuk op de Senne. Alles ging verloren en Guido zag zich verplicht terug te keren naar Laken. In het onheil zag hij Gods hand: hij zou voortaan niet meer vanuit zichzelf denken, maar rechtstreeks vanuit Christus. Toch kende hij geen innerlijke rust meer.
Hij vertrok op pelgrimstocht naar het Heilig Land. Na een reis van 7 jaar kwam hij, doodziek, terug in Brabant aan, waar hij onderdak vond bij een boer. Korte tijd later werd hij naar een gasthuis gebracht, waar hij, omgeven door een stralend licht, stierf in het jaar 1012.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden