Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 13 juli
13 juli
Vladyko Joan
Synax van de Aartsengel GabriŽl

Eveneens op deze dag:
Stefanos de SabbaÔet


boxen

Synax van de Aartsengel GabriŽl

 

 

Sinds de 9de eeuw wordt op deze dag het feest van de Synax van de Aartsengel GabriŽl gevierd, omdat zijn feest op 26 maart door de Grote Vasten niet geheel tot zijn recht komt. In de EvangelieŽn wordt er vaak over Engelen gesproken, maar er wordt slechts ťťn bij name genoemd: GabriŽl. Hij wordt tot de Maagd Maria gezonden om de Blijde Boodschap van Gods Menswording aan te kondigen. Daarom beschouwt de Kerk hem ook als de bijzondere vriend der mensen en in de loop der tijden zijn er door hem ook vele wonderen verricht. Dit dag is de dag bij uitstek om hem te eren en te danken.

 

Troparion t.4

 

Heilige Aartsengel GabriŽl, * Aanvoerder van de Geestelijke Heerscharen, * gij ontvangt de luisterrijke verlichting * van de Heilige Drie-Eenheid. * Bewaar ons ongedeerd voor elk ongeluk of gevaar, * want wij vereren u met geloof ** en vieren uit geheel ons hart uw wonderbare werken.

 

 

Kondakion t.2

 

Gij die in de Hemelen Gods Hoogheid aanschouwt * en die Zijn Genadeboodschap uit den Hoge naar de aarde brengt, * Aanvoerder der Engelen, Wijze GabriŽl, * Dienaar van Gods Heerlijkheid, * Goddelijke Strijder voor de wereld, * red ons die tot u roepen: * ďWees gij onze Helper, ** dan is niemand tegen ons.Ē

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden