Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 11 juli
11 juli
Vladyko Joan
Eufemia van Chalcedon

Eveneens op deze dag:
Olga van Rusland


boxen

Eufemia van Chalcedon

 

 

Eufemia wordt herdacht op 16 september, de dag waarop zij de marteldood stierf. Vandaag herdenken wij het wonder dat zij door haar relieken verrichtte, tijdens het Vierde Oecumenische Concilie te Chalcedon. De monofysitische ketterij van Dioscorus van AlexandriŽ en Eutyches van Constantinopel, nl. dat Christus maar ťťn natuur bezat, de goddelijke, werd er verworpen door 630 Kerkvaders. Er werd vastgelegd dat in de Persoon van Christus twee naturen aanwezig waren, nl. een goddelijke en een menselijke. Dit werd bekrachtigd door een wonder. Toen de beide partijen het, na het debatteren over de verschillende argumenten en standpunten, niet eens konden worden, stelde Anatolius van Constantinopel voor om de beide geloofsbelijdenissen in de kist te leggen, waar de relieken van de martelares Eufemia in rustten. De geloofsbelijdenissen werden uitgeschreven en tegelijkertijd op de borst van de heilige gelegd. Daarna werd de graftombe verzegeld. Er werd gevast en gebeden. Toen de kist daarna weer geopend werd, hield Eufemia de Orthodoxe geloofsbelijdenis in haar rechterhand, terwijl de ketterse tekst onder haar voeten lag. Door Gods kracht werd het dispuut beslist in het voordeel van de Orthodoxe Kerk.

Tijdens de regering van Keizer Heraclius werden de relieken van Eufemia overgebracht van Chalcedon naar Constantinopel overgebracht, waar een kerk staat die aan haar is gewijd. Keizer Leo de IsauriŽr, een iconoclast, gaf het bevel de sarcofaag in zee te werpen, maar op een wonderlijke wijze werd de sarcofaag overgebracht naar het eiland Lemnos. De relieken van Eufemia werden er geplaatst in de kerk van de befaamde martelares Glyceria. Tijdens de regering van Keizerin Irene keerden de relieken naar hun plaats te Constantinopel terug. Er vloeide van tijd tot tijd bloed uit Eufemiaís relieken, dat heilzaam was voor de zieken en ellendigen.

 

Troparion t.4

 

Uit liefde voor Christus, uw Buidegom, * hebt gij uw lamp in orde gebracht * en helder doen stralen door de olie der deugd, * Grootmartelares Eufemia. * Daarom zijt gij met Hem binnengetreden in het Bruidsvertrek * en hebt de krans van het lijden ontvangen. ** Red ons die uw gedachtenis vieren, uit alle nood.

 

 

Kondakion t.6

 

De beproeving van uw geloof hebt gij stralend doorstaan * omwille van Christus, uw Bruidegom. Bid tot Hem dat de hoogmoed der ketterijen * tot voetbank worde voor onze Koning, * want gij hebt de Geloofsbelijdenis ontvangen * uit de hand der zeshonderddertig zalige Vaders * en gij hebt de Orthodoxe leer bekrachtigd, ** Alomgeprezen Martelares Eufemia.

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden