Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 08 juli
8 juli
Vladyko Joan
Landrada van Munsterbilzen

Eveneens op deze dag:
Prokopios van Caesarea
Prokopios van Ustjug


boxen

Landrada van Munsterbilzen

 

 

Landrada werd in Bilzen (Limburg) geboren en was de enige dochter van Graaf Wandregisi. Haar moeder was familie van Pepijn van Landen. Zij werd opgevoed met alle zorg, eigen aan meisjes van haar rang en stand. Zij echter hechtte geen waarde aan deze vele uiterlijke eerbewijzen. Zij verkoos echte deemoed en liefde voor het gebed, waardoor ze als voorbeeld van Christelijke volmaaktheid werd beschouwd.

Later weigerde ze ook alle huwelijkskandidaten. Nadat ze zich thuis in het voortdurende gebed had geoefend, trok zij zich terug in een nabijgelegen woud. Daar bouwde ze eigenhandig een hutje. Ze droeg slechts een ruw, haren kleed en liep blootsvoets. Af en toe werd ze bezocht door Lambertus, Bisschop van Luik, die haar opwekte een kerkje te bouwen ter ere van de Moeder Gods. De stenen hiervoor werden per schip aangevoerd, maar zij voerde eigenhandig alle bouwwerken uit. In het jaar 689 werd de kerk ingezegend en tijdens dat zelfde jaar stuurde Bisschop Lambertus meerdere meisjes naar Landrada om hen in het leven van moniale in te wijden. Zo werd de grondslag gelegd voor de latere abdij van Munsterbilzen. Landrada stierf echter reeds in het jaar 690.

 

Kondakion t.4

 

Het kostbare Kruis des Heren is u verschenen * en was uw vertroosting * in de povere hut van uw eenzaamheid, * Heilige Landrada. * Vraag de Meester, onze Heiland, * dat wij ons vlees vasthechten * aan het levenschenkende Hout, * zodat de Hemelse Liefde ** ons tot troost en bijstand moge zijn. Ė

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden