Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 20 maart
20 maart
Vladyko Joan
Twintig monniken
van het Sabbas-Klooster

Eveneens op deze dag:
Cuthbert van Lindisfarme


boxen

Twintig monniken van het Sabbas-Klooster

 

 

Deze twinitig monniken van het Sabbas-klooster tussen Jerzalem en Bethlehem werden in 797 vermoord door de Arabieren. Onder hen bevonden zich Joannes, Sergios en Patrikios.

Eerder waren er reeds zestig monniken omgebracht door de Perzische invallers onder leiding van ChosroŽs. Nu waren het Arabieren, die op rooftocht waren en de kerkschatten, in het bijzonder het gouden altaargerei, wilden roven. De weerloze monniken werden afgeslacht, in hun grotten gevangen gezet en gewurgd of door vuur verstikt. Een groepje had zich in de kelder verborgen en werd daar door de indringers met lansen en zwaarden doorstoken. Een monnik kwam naar buiten en gaf zich over, waardoor de Arabieren dachten dat hij de enige was. Op die wijze werden nog enkele anderen gered, die over het gebeurde konden getuigen.

 

Kondakion t.4

 

De vergankelijke aardse genietingen hebt gij gering geacht, * maar het leven in de woestijn ver daarboven gesteld. * Wereldse schoonheid en voedsel hebt gij u ontzegd * en daardoor zijt gij het hemelrijk waardig gekeurd. * Nu verheugt gij u met de schare monnik-martelaren. * Daarom eren wij uw gedachtenis en wij roepen tot u: ** ďBevrijd ons, heilige Vaders, uit alle nood.Ē

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden