Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 17 februari
17 februari
Vladyko Joan
Hermogenes van Moskou

Eveneens op deze dag:
Theodorus van Tyron


boxen

Hermogenes van Moskou

 

 

Hij was een veelzijdige auteur op spiritueel vlak en een befaamd theoloog, een geachte geestelijke vader voor velen, een krachtige beleidsman in roerige tijden en een vurige verdediger van de Orthodoxie. Hij was een redder van Rusland en beŽindigde zijn leven als martelaar. Hij was zich van zijn vele talenten bewust en voelde zich daarbij verantwoordelijk voor het gebruik van deze door God geschonken gaven.
Hij werd geboren rond 1530 en op 50-jarige leeftijd schreef hij zijn eerste befaamde werk over de Verschijning van de Moeder Gods te Kazan, die in 1579, een jaar vroeger, had plaats gevonden. Hij beschreef ook de levens van de bisschoppen van Kazan, zijn eigen stad, en naml hierbij afstand van de traditionele en schetsmatige hagiografie door de gebeurtenissen ook te kaderen binnen de omstandigheden van de tijd, waarin ze zich afspeelden.
In 1606 werd Hermogenes tot Patriarch van Moskou en geheel Rusland gekozen. Het was een moeilijke tijd voor Rusland: het land werd overvallen door Polen en Litauers. Hij poogde verzoenend op te treden, maar na amper 6 jaar patriarchaat stier Hermogenes als martelaar en als slachtoffer van deze politieke onrust.

 

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden