Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 15 februari
15 februari
Vladyko Joan
Onesimus, Apostel uit de 70

Eveneens op deze dag:
Dalmatus van SiberiŽ


boxen

Onesimus, Apostel uit de 70

 

 

Filemon, ook een Apostel uit de 70, woonde in Kolosse en uit de brief, die Paulus aan hem schreef, blijkt dat hij een invloedrijk en welgesteld man was, die een grote vrijgevigheid toonde aan alle armen. Zijn weggelopen slaaf, Onesimus, kwam te Rome in contact met Paulus en werd ook door hem gedoopt. In zijn brief aan Filemon pleit Paulus voor een verzoening tussen beiden.
Filemon wordt door enkele bronnen genoemd als Bisschop van Gaza, waarschijnlijker is het dat hij Bisschop van Kolosse was. Tijdens de vervolging onder Nero werd hij gemarteld en gedood.
Onesimus, met wie Filemon zich verzoend had, keerde terug naar Paulus en volgde hem op zijn reizen. Hij werd tot bisschop gewijd en trok predikend rond in Spanje, Kolosse en Patra. Na de dood van Timotheus werd hij Bisschop van Efeze (Klein-AziŽ), zoals blijkt uit een brief van Ignatius aan de inwoners van Efeze.
Later werd hij gevangen genomen en naar Rome gebracht, waar de rechter, Tertulus, enige eerbied voor de oude man wist op te brengen. Na 18 dagen gevangenis werd Onesimus verbannen naar Puteoli, met het bevel niet meer te prediken. Hij kon zich niet aan deze afspraak houden, zo groot was zijn liefde voor Christus. Hij werd in 109 opnieuw gegrepen en met knuppels geslagen, tot zijn lichaam dood op de grond lag. Al zijn beenderen waren gebroken en er vloeide bloed uit zijn vele wonden.in de marteldood.
Filemon (soms samen met Onesimus) wordt herdacht op 22 november.

 

 

 

Kondakion t.4

 

Gij waart een lichtende straal in de wereld, * zelf lichtend door die stralende zon, * de Wereldverlichtende Paulus. * Daarom bezingen wij u, ** Heilige Apostel Onesimus.

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden