Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 10 februari
10 februari
Vladyko Joan
Scholastica, zuster van Benedictus

Eveneens op deze dag:
Charalampus van Magnesia
Austreberta


boxen

Scholastica, zuster van Benedictus

 

 

Scholastica was de tweelingszuster van Benedictus, de vader van de monniken in de Westerse wereld.
Net als haar broer, had zij op jonge leeftijd reeds de wereld verlaten en het kloosterleven aanvaard, eerst in Subacio, later in Montecassino, waar het eerste Benedictinessenklooster ontstond, want de monialen leefden er ook volgens de regel van Benedictus.
Omdat de aanhankelijkheid tussen broer en zus bleef bestaan, zocht Scholastica Benedictus ťťn keer per jaar op. In 543 kwam zij, naar jaarlijkse gewoonte, opnieuw bij hem op bezoek in het gastenverblijf, gebouwd aan de voet van de steile Cassino-berg, waarop Benedictusí klooster lag. Toen Benedictus ís avonds plichtsgetrouw naar het klooster wilde terugkeren, smeekte Scholastica bij haar te blijven. Toen Benedictus hierop weigerde in te gaan, bad zijn zuster tot God, waarop ogenblikkelijk een wolkbreuk losbarstte, die het verlaten van woningen onmogelijk maakte. Samen brachten ze in wederzijdse liefde de nacht door. Nauwelijks in haar klooster teruggekeerd, stierf Scholastica.
Kort daarna werd ook Benedictus ziek. Met zijn laatste krachten werd hij naar de kapel gebracht, waar hij de Communie ontving. Hij liet zich door zijn broeders overeind houden. Met opgeheven handen biddend, gaf hij de geest in het jaar 547. Sommige bronnen vermelden 543 als zijn sterfjaar, hetzelfde als zijn tweelingszus Scholastica.

 

 

Troparion t.3

 

Steeds hebt gij uw broeder nagevolgd * op zijn weg naar God. * Daardoor hebt gij velen tot Christus gebracht, * Die gij uit heel uw hart als uw Meester hebt gediend * en Die aan u Zijn vriendschapsliefde bewezen heeft. * Bid ook voor ons, Heilige Moeder Scholastica, ** dat wij met liefde Zijn weg mogen gaan.

 

 

Kondakion t.5

 

Uw kinderlijke liefde gold uw broeder, * maar door zijn voorbeeld * hebt gij u geheel op God gericht * en gij mocht toen opnieuw zijn genegenheid ontvangen. * Vraag voor ons aan uw Meester * dat ook wij in Zijn Liefde mogen leven, ** Heilige Moeder Scholastica.

 

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden