Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 25 januari
25 januari
Vladyko Joan
Gregorius de Theoloog


boxen

Gregorius de Theoloog van Nazianze en Constantinopel

 

Hij werd geboren in 329 te Nazianze als zoon van Gregorius, die eveneens Bisschop van Nazianze is geweest, en Nonna. Hij kreeg van huis uit een godsdienstige opvoeding, maar omwille van zijn intellectuele capaciteiten werd alle moeite gedaan om hem ook een goede opleiding te bezorgen. Hij studeerde bij de bekendste wetenschappers uit die tijd te Neo-Caesarea, Alexandrië en Athene. Daar ontstond ook de levenslange vriendschap met Basilius, die later ‘Basilius de Grote’ zou genoemd worden.

In die tijd was de kinderdoop nog niet zo gebruikelijk. Daarom werd Gregorius slechts als volwassene met een gerijpt oordeel gedoopt. Hij zag de consequentie van dit besluit in en trok zich uit de wereld terug. Toch ontliep hij zijn verantwoordelijkheden niet en ging terug naar huis om zijn vader, die intussen tot bisschop was gewijd, bij te staan. Hij werd, ondanks zijn protest, door zijn vader priester gewijd. De bisschop dacht immers zijn zoon op die wijze aan dit werk te binden, maar bereikte een tegenovergesteld effect: Gregorius gaf gehoor aan het verlangen zijn vriend Basilius op te zoeken, die inmiddels monnik was geworden. Hij voegde zich bij Basilius in de eenzaamheid van een kluis, ofschoon hij in eerdere brieven met het kluizenaarsleven van Basilius de spot had gedreven.

Hun leven in gemeenschap werd echter door hen beiden in vraag gesteld, toen de Kerk geplaagd en aangevallen werd door allerlei ketterijen. Basilius aanvaardde de strijd te Neo-Caesarea, waar hij tot aartsbisschop werd gewijd. Hijzelf wijdde Gregorius tot Bisschop van Sassima om een getrouwe medestander in de strijd te hebben.

Gregorius trok terug naar het ouderlijke huis, waar hij zijn vader hielp en van waaruit hij ook als bisschop de opkomende ketterijen bestreed.

Toen de strijd voorlopig gestreden was, trok hij terug naar het klooster, zij het niet voor lang, want korte tijd later deed de Kerk van Constantinopel op hem beroep om de strijd tegen de ketterijen voort te zetten. Als aartsbisschop van die stad raakte hij bekend door zijn redenaarstalent, waardoor hij ook vele Arianen van hun dwaalleer wist af te brengen. Dit succes haalde hem de woede van vele Ariaanse ketters op de hals, die allerlei acties ondernamen om hem de mond te snoeren.

In 381 werd te Constantinopel het Tweede Oecumenische Concilie samengeroepen om een einde te maken aan de Ariaanse betwistingen en andere onzekerheden. Toen de voorzitter van de Synode stierf, werd Gregorius als opvolger gekozen. Verschillende collega’s-bisschoppen verzetten zich echter tegen deze benoeming, waarop Gregorius zelf verzocht uit het ambt van aartsbisschop te worden ontheven. Hij trok zich terug in Nazianze, waar hij de rest van zijn leven in contemplatie en studie doorbracht, terwijl hij de kerkelijke strijd slechts per correspondentie verderzette.

Zijn preken en geschriften vertonen zo’n diep en wezenlijk doordringen van zijn geest in de mysteriën van het Geloof, dat hem de –in de Orthodoxie zo zeldzame- titel ‘Theoloog’ werd gegeven.

Gregorius leefde 10 jaar langer dan zijn vriend Basilius de Grote. Gregorius stierf op 60-jarige leeftijd in het jaar 389.

 

 

 

Troparion t.1

 

De herdersfluit van uw theologie * had de overhand op de luide bazuinen der filosofen, * want gij hebt de diepten doorvorst van de Geest * en hebt daardoor de volmaaktheid der redekunst verworven. * Bid nu ook tot Christus God, Heilige Vader Gregorius, ** om onze zielen te redden.

 

 

Kondakion t.3

 

Door uw woord, Ware Kenner van God, * hebt gij de tegenstrijdigheden der geleerden opgelost. * Gij hebt de Kerk getooid met het gewaad van het Rechte Geloof, * dat voor haar geweven is in de Hoge. * En zo bekleed, roept zij met ons, haar kinderen: * “Verheug u, Roemrijke Vader, ** die het hoogste denken bereikt hebt der Kennis van God.”

 

 

 

Naar begin pagina

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden