Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 14 januari
14 januari
Vladyko Joan
Nina, de Apostelgelijke

Eveneens op deze dag:
Teruggave Theofanie
Theodoulus van de SinaÔ


boxen

Nina, de Apostelgelijke

 

 

Nina was een bloedverwante van Georgius de Grootmartelaar en Juvenalis, Patriarch van Jeruzalem. Haar ouders waren edelen uit CappadociŽ en omdat haar ouders de tonsuur van het monastieke leven hadden ontvangen, werd Nina opgevoed onder de voogdij van Patriarch Juvenalis.
Toen zij hoorde vertellen over het Georgische volk, verlangde Nina, als jong meisje, reeds naar GeorgiŽ af te reizen en het volk daar te dopen. De Allerheiligste Moeder Gods verscheen haar en beloofde haar naar dat land te vergezellen. Toen onze Heer de wegen daartoe had gebaand, reisde ze inderdaad naar GeorgiŽ, waar zij in korte tijd de liefde van het Georgische volk wist te winnen. Ze predikte de Blijde Boodschap met een kruis in de hand, dat ze met twee samengebonden wijnranken had gemaakt.
Nina slaagde erin de Georgische Koning Milan te dopen, met zijn vrouw Nana en hun zoon Bakan, die later met vurige ijver bij Ninaís missiewerk hielp.
Tijdens haar leven trok ze het gehele land door en bekeerde ze de gehele natie tot het Christelijk Geloof. Zij verrichtte haar werk ten tijde van de schrikwekkende vervolging van de Christenen onder de regering van Keizer Diocletianus. Na haar vele werken ontsliep Nina in de Heer tijdens het jaar 335.
Haar lichaam werd begraven in de Kerk van Grootmartelaar Georgius in het Bodbe Klooster. Zij werkte vele wonderen zowel tijdens haar leven, als na haar dood.
Het wijnrankenkruis wordt bewaard in de kathedraal van Tiflis.

 

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden