Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.
Kerk Pervijze
schild Broederschap Vladyko Joan schild
Kerk Yanama
Webwinkel   Sitemap | U bent hier >Orthodoxalia > Heiligen Per Dag > 15 april
15 april
Vladyko Joan
Aristarchos


boxen

Aristarchos, Pudens et Trofimos, Apostelen uit de 70

 

 

Aristarchos was samen met de Apostel Paulos in de gevangenis (Kol. 4,10) Hij werd later blijkbaar vrijgelaten, want in een brief vanuit de gevangenis noemt Paulos hem als zijn medewerker (Fil. 23) Hij predikte het Evangelie in SyriŽ en werd Bisschop van Apamea. Na een zwaar leven van ascese is hij in vrede gestorven.

Pudens was een Romeinse senator, die de Apostelen Petros en Paulos in zijn huis opnam. Later verbouwde hij zijn woning tot een vergaderplaats voor de Christengemeente van Rome, de eerste kerk in de stad. De kerk kreeg de naam ĎKerk van de Herderí, omdat Petros daar de Liturgie vierde. Hij was metgezel van Paulos in zijn lijden en stierf de marteldood onder Keizer Nero. Paulos noemt hem in zijn tweede brief aan Timetheos.

Trofimos, afkomstig uit Efese was een reisgezel van de Apostel Paulos (Hand. 20,4) op weg naar Jeruzalem en daardoor ongewild de aanleiding van de lange gevangenschap van Paulos, die vanuit Jeruzalem naar Caesarea, en van Caesarea naar Rome werd gebracht. Een verslag hiervan beslaat ruim de laatste acht hoofdstukken van het boek Handelingen. Trofimos zocht, zoals blijkt uit 2Tim. 4,20, Paulos in Rome op, waar hij, kort na Paulosí dood, ook werd onthoofd.

 

Kondakion t.4

 

Heden is het een eerbiedwaardige dag, de feestdag der drie Apostelen, * die ons stralend verlicht * en het duister der zonden verdrijft * voor hen die roepen: * ďHet Licht is ons verschenen * en de Redding is gekomen.Ē.

 

 

 
© copyright 2003 - Broederschap Aartsbisschop Joan - alle rechten voorbehouden